Zomercolumn: vier Wetboeken van Strafrecht in een land…

biga-badeseen-schweiz-3
Foto: Aargauer Zeitung d.d. 15 augustus 2010

…dat kan alleen het meertalige Zwitserland zijn. Wie weleens in Zwitserland geweest is, zal beamen dat het een schoon en net land is. De Zwitsers staan dan ook bekend om hun ordentelijke manier van handhaven. Mijn vraag is dan ook, ziet het strafrecht in een land als Zwitserland er anders uit dan het onze? Kortom, wat zijn de do’s en dont’s als je naar Zwitserland op vakantie gaat.

Allereerst is wildplassen geen aanrader in Zwitserland. De Zwitserse grondwet bepaalt dat alle levende wezens met waardigheid behandeld moeten worden. Daaruit vloeit voort het onethisch is om over een paardenbloem te plassen. Wanneer je dus ergens afgelegen in een wei je behoefte doet, hangt er een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar boven je hoofd. Gek genoeg kunnen alleen mensen hiervoor gestraft worden.

Voor autoliefhebbers is het ook oppassen geblazen in Zwitserland. Zo is het bij wet verboden om op zondag je auto te wassen. Tevens zijn autoraces verboden en op de openbare weg racen kan resulteren in een gevangenisstraf  van minstens een jaar. Jawel, Zwitserland doet aan minimumstraffen. Voorwaarde is dan wel dat je 50 km/u te hard rijdt door de bebouwde kom of 200 km/u op de snelweg. In extreme gevallen kan ook het voertuig in beslag genomen en vernietigd worden.

Wat wel mag in Zwitserland, is het kopen van een vuurwapen. Zwitserland is zonder meer het land met de meeste vuurwapens in Europa. Mannen krijgen na hun dienstplicht een vuurwapen mee naar huis. De wapens hoeven zelfs niet in een kluis te worden bewaard. Desalniettemin vinden nergens in de wereld zo weinig moorden plaats als in Zwitserland. Het is ook een van de veiligste landen ter wereld.

Een ander verschil met het Nederlandse strafrecht is dat euthanasie in Zwitserland niet strafbaar is. De persoon die een ander bijstaat bij zelfdoding wordt daarvoor niet gestraft, tenzij hij dit doet uit winstbejag. Er hoeft hierbij dus geen sprake te zijn van een uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Zwitserland is het enige land ter wereld wat een dergelijke liberale regeling kent.

Maar ook wanneer je niet naar Zwitserland afreist, zul je toch enig respect voor het land moeten opbrengen. De Zwitserse vlag geniet namelijk internationale bescherming. Ook in Nederland is het volgens artikel 435d Wetboek van Strafrecht verboden om de Zwitserse vlag of een nabootsing daarvan te gebruiken voor handelsdoeleinden of wanneer het Zwitserse nationale gevoel hierdoor gekrenkt kan worden. Dit vreemde artikel komt voort uit de Derde Geneefse Conventie, een verdrag dat door 196 landen is ondertekend. Het artikel is bedacht omdat de vlag van het Rode Kruis internationaal beschermd moest worden. Nu de vlag van het Rode Kruis een afgeleide van de Zwitserse vlag is, wordt de Zwitserse vlag hierdoor ook internationaal beschermd. De vlaggen hebben namelijk dezelfde kleuren, maar dan omgedraaid.

Kortom, Zwitserland is een eigenwijs, veilig, maar ook een streng land. Dus wanneer je naar Zwitserland gaat, respecteer dan de regels van het Schweizerische Strafgesetzbuch, de Code pénal suisse,  Codice penale svizzero en het Cudesch penal svizzer. Want aangezien Zwitserland viertalig is, heeft het ook vier wetboeken van Strafrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *