Oud VU-studente Stella Vlaskamp wint tweede prijs met haar masterscriptie

Trotse schrijfster Stella Vlaskamp
Trotse schrijfster Stella Vlaskamp

Stella Vlaskamp is een oud-student van de VU en heeft met haar Masterscriptie niet alleen een hoog cijfer gehaald; ze is er ook mee in de prijzen gevallen. Haar scriptie getiteld, ‘De Wet herziening ten nadele en de bewaarregeling betreffende DNA-gegevens en vingerafdrukken’ heeft ze op aanraden van haar begeleidster Sonja Meijer ingezonden om kans te maken op de Thoolen Scriptieprijs. Dat is een hele mond vol. Wie is Stella Vlaskamp? Wat is de Thoolen NJCM Scriptieprijs? Wat kunnen we leren van haar scriptie? Het antwoord op deze vragen moeten we zoeken bij de schrijfster zelf. Kortom, het is de hoogste tijd voor een interview met Stella Vlaskamp.

Wie is Stella Vlaskamp?
Stella is vorig jaar afgestudeerd aan de VU op de master strafrecht. Tijdens haar studie vond ze het vak ‘Mensenrechten en strafrecht’ erg interessant. Ze heeft de scriptie dan ook aangegrepen als kans om zich nader in het onderwerp te verdiepen. Op dit moment werkt Stella als juridisch medewerkster bij Slachtofferhulp Amsterdam. Ze houdt zich daar bezig met de zogenaamde ZSM-procedures. Dat zijn zaken die na een aangifte meteen kunnen worden afgedaan. Ze kwam in aanraking met de problematiek van slachtoffers tijdens een van haar stages bij het ressortsparket Amsterdam. Daar hield ze zich onder meer bezig met de art. 12 Sv-procedures die werden ingezet door slachtoffers van misdrijven. Daarnaast heeft ze korte tijd op een advocatenkantoor gewerkt, dat gespecialiseerd is in het begeleiden van slachtoffers.

Wat is de Thoolen NCJM Scriptieprijs?
De Thoolen NJCM Scriptieprijs is de prijs die elke twee jaar uitgereikt wordt voor de beste Masterscriptie op het gebied van mensenrechten. Stella heeft met haar scriptie de tweede prijs verdiend. Een jurylid zei over haar scriptie dat een minister zich in zijn handen zou mogen wrijven met zo’n degelijk beleidsstuk. Voorlopig staat minister Van der Steur echter nog met lege handen. Stella verwacht namelijk dat vanwege de snelle technische ontwikkelingen er meer inbreuken op de privacy zullen komen. Daarom wil ze de privacybescherming in een toekomstig artikel in een ruimer kader zetten.

Wat kunnen we leren van haar scriptie?
Met ingang van 1 november 2014 zijn het Besluit DNA-onderzoek in strafzaken en het Besluit identiteitsvaststelling verdachten en veroordeelden in verband met de Wet herziening ten nadele gewijzigd. Dit was door de minister van Justitie toegezegd tijdens de behandeling van het voorstel van de Wet herziening ten nadele. De wijziging betreft een bewaarregeling van DNA-gegevens en vingerafdrukken van personen die onherroepelijk van ernstige misdrijven zijn vrijgesproken. Met deze gegevens is in geval van nieuwe technieken ondanks de vrijspraak in een zaak, een herziening ten nadele makkelijker geworden. Volgens critici zou de inbreuk die hiermee wordt gemaakt op het recht op privacy, zoals neergelegd in art. 8 EVRM, niet gerechtvaardigd zijn.

In de scriptie heeft ze een analyse gemaakt van de bewaarregeling in relatie tot art. 8 EVRM. In het licht van de privacybescherming de laatste jaren eist het EVRM bepaalde waarborgen om misbruik van de opgeslagen gegevens te voorkomen. In de bewaarregeling zijn inderdaad tal van waarborgen opgenomen. De opgeslagen gegevens mogen bijvoorbeeld alleen worden gebruikt voor een herziening ten nadele. Verder zijn er bewaartermijnen opgenomen, waarvan de lengte samenhangt met de zwaarte van het misdrijf.

Spoiler alert! De conclusie luidt dat de waarborgen in de bewaarregeling waarschijnlijk door het EHRM voldoende geacht worden. Een van de probleempunten zou kunnen zijn dat de bewaartermijnen erg lang zijn. Een ander aandachtspunt is dat het EHRM vaak niet zal kunnen constateren of de overheid ervoor zorgt dat de opgenomen waarborgen daadwerkelijk worden gehandhaafd.

Stella heeft ook nog advies voor toekomstige scriptieschrijvers: Begin met schrijven als je na lezing van de literatuur voldoende weet om te beginnen! Stel het schrijven van je scriptie dus niet teveel uit en blijf ook niet in de literatuur hangen.

Stella zal haar prijs op 14 april verzilveren, dan vindt de prijsuitreiking plaats. Namens de redactie van CrimeZine wensen we Stella veel succes in haar werk en hopen we dat ze een bijdrage levert in het beschermen van de mensenrechten. Met haar scriptie heeft ze in ieder geval de toon gezet.

Een gedachte over “Oud VU-studente Stella Vlaskamp wint tweede prijs met haar masterscriptie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *