Activiteit: Meet the Judge

De toekomst volgens rechter Frank Wieland.
De toekomst volgens rechter Frank Wieland

Strafrechtelijke studievereniging Criminal Intent was afgelopen woensdag uitgenodigd door de Rechtbank Amsterdam om een kijkje in de keuken te nemen. Zo’n uitnodiging grijp je natuurlijk met beide handen aan, omdat je die kans niet elke week krijgt.

We werden warm onthaald in de Van Namenzaal door Rechter-Commissaris Van Merwijk. Aangezien R-C’s vaak achter de schermen werken, was het voor velen van ons de eerste keer dat we uitgebreid de mogelijkheid hadden een R-C aan de tand te voelen. Van Merwijk vertelde hoe een dag als R-C eruit ziet. Wanneer je dienst hebt wordt je regelmatig opgebeld, er zijn nachten dat je twee keer uit bed moet om een telefoontje te beantwoorden. Je moet dan keuzes maken over het aftappen van telefoonlijnen en andere vergaande opsporingsbevoegdheden zoals huiszoekingen. Ook gaat een R-C over de beslissing om een verdachte in voorlopige hechtenis te houden. Het leuke aan zijn werk vindt Van Merwijk, dat hij vrijheid heeft om beslissingen over het onderzoek te kunnen nemen.

Daarna zagen we de rechtbank in actie. We woonden namelijk een zitting van de meervoudige kamer bij, met als voorzitter Martien Diemer, bekend van het tv-programma ‘Kijken in de Ziel’. Omdat het niet een uitgebreide zaak was, zagen we veel van het proces. De tolk moest halverwege de zitting weg, waardoor de zitting geschorst werd en we het pleidooi van de advocaat en het laatste woord van de verdachte misten. Dat mocht de pret echter niet drukken.

We gingen weer terug naar de Van Namenzaal om te lunchen en te poseren op de stoelen van de rechters. Toen we uitgegeten waren, kwamen een Officier van Justitie, een strafrechter en een griffier beurtelings bij ons aan tafel zitten. We zaten met z’n vijven aan een tafel en hadden daardoor de mogelijkheid om veel vragen te kunnen stellen. Daar dankt ‘Meet the Judge’ dan ook zijn naam aan. We hadden nu de kans om mensen met verschillende beroepen bij de rechtbank echt te leren kennen. Allereerst vertelden ze hoe hun werkdag eruit ziet. Opvallend is dat de Officier van Justitie elke dag weer verrast wordt door het werk wat hij die dag gaat doen. Het is namelijk heel afwisselend door de centrale rol die hij heeft in het opsporingsonderzoek. Daarna kwam rechter Frank Wieland bij ons aan tafel zitten. Hij is bekend van rechtszaken tegen onder andere Badr Hari en Willem Holleeder. Hij grapte dat zijn werkdag bestaat uit het lezen van slechte boeken, namelijk de dossiers. De zittingen zelf en gesprekken met de verdachte vindt hij interessanter. Ook liet hij doorschemeren wat de capaciteiten zijn van een goede rechter. Vervolgens kwam de griffier bij ons aan tafel zitten. Ook zij was heel enthousiast over haar werk. Ze vindt het team waar ze in werkt gezellig en de werkzaamheden vindt ze interessant. Op de vraag hoe ze alles wat er ter terechtzitting gezegd wordt bij kan houden, antwoordt ze dat je goed leert schrijven en de hoofdzaken er op een gegeven moment uit kan filteren.

De gerechtelijke keuken heeft ons een leuke dag voorgeschoteld. We hebben genoten van de activiteiten. Het was heel interessant om de mensen achter de juridische beroepen te leren kennen. Ik wil de mensen die deze dag mogelijk hebben gemaakt dan ook bedanken. Het is zeker voor herhaling vatbaar!

De volgende activiteit van Criminal Intent vindt plaats op 18 februari. Om 13:00 worden we verwacht in de Penitentiaire kamer van het Gerechtshof Arnhem. Aanmelden kan via penningmeester@criminalintent.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *